140 GODINA HCK OBILJEŽENO I U DUBROVNIKU

Povodom obilježavanja 140. obljetnice humanitarnog rada Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, 65. obljetnice dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa te 25. obljetnice priznavanja Hrvatskog crvenog križa u Kazalištu Marina Držića u petak je upriličeno svečano obilježavanje.

Tijekom večeri dodijeljeno je 12 jubilarnih plaketa te 128 zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa. Dubrovački Crveni križ jedno je od društava koja su osnovana 1878. godine.

-Tri društva, Zagreb, Zadar i Dubrovnik perjanice su Hrvatskog crvenog križa – rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Živko Šimunović. Ističe kako je misija uvijek pomagati ljudima, u dobru, naročito u zlu i teškim situacijama.

-Ponosni smo na naše volontere kojih je preko 200, na naše mlade ljude… Imamo puno zadataka, posebno preko ljetnih mjeseca u sklopu projekta ‘Crveni križ u gradu’ gdje smo prisutni na 16 mjesta pokrivajući među ostalim Grad, gradske zidine, plaže. Ove smo godine imali preko 4 tisuće intervencija i time uistinu olakšali posao Hitnoj službi – istaknuo je Šimunović koji je zahvalan svim dobrim ljudima i volonterima bez kojih bi Crveni križ bio ‘samo mrtvo slovo na papiru’.

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa proglasio je dr. Vicka Mihaljevića počasnim članom Hrvatskog Crvenog križa, prvim s našeg područja. Mihaljević govori o Crvenom križu kao najvećoj svjetskoj obitelji koja se od davnih dana bavi humanitarnim radom.

-Crveni križ je udruga bez koje moderno drušvo ne može. Svi oni koji su potrebiti, imaju nas koji ćemo im priskočiti i pružiti pomoć na bilo koji način – naglašava Mihaljević te dodaje kako je Crveni križ itekako prepoznat, kako u Hrvatskoj, tako i u Dubrovniku.

-Crveni križ se ne veže samo za elementarne katastrofe, već je povezan i uz lijepe stvari – rekao je Mihaljević. Velika pažnja se posvećuje mladima, koji su, kako kaže Mihaljević, zaista budućnost.

-Uključujemo ih u brojne projekte i svugdje su prisutni. Mladi su na prvom mjestu te imaju našu potporu – istaknuo je.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić istaknuo je kako postoji nešto jedinstveno u Crvenom križu Grada Dubrovnika, ‘nešto što nemaju drugi’. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt smatra ovo društvo istinskom vrijednošću hrvatskog društva.

-Ono mora biti zadnja linija obrane dostojanstva čovjeka. Dubrovački primjer govori upravo o tome kako je lijepo biti dio Hrvatskog Crvenog križa. Dubrovčani su među prvima prepoznali vrijednost humanosti te su među prvim gradovima koji su počeli organizirano pružati pomoć – istaknuo je Markt koji je Crveni križ opisao kao ‘sigurnom lukom’.