ZAVRŠEN PRVI CIKLUS DDK NA OTOKU HVARU- veljača 2019.

 

116 DOZA DRAGOCJENE TEKUĆINE KOJA  ŽIVOT ZNAČI , PRIKUPLJENO NA  HVARU

U prvom ciklusu akcija darivanja krvi na otoku Hvaru, 4.veljače 2019.uJelsi i 5.veljače 2019 u Hvaru ,Crveni križ i Transfuzija KBC-a Split odradili su tradicionalan posao. U Jelsi je pristupilo 80-tak darivatelja, a dalo je krv njih 63  od kojih  je  bilo 12 novih ( čak 8 maturanata). Vraćeno je 16 osoba. Akcija se odvijala u Dobrovoljnom vatrogasnom domu, koji je uvijek ljubazan domaćin na čemu im velika hvala. Zahvalni obrok poslužen je u lokalu gdje i svaki put.

 U Hvaru, akcija je standardno odrađena u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu koji već duži niz godina stoji na raspolaganju Crvenom križu za ovo humano događanje. Pristupilo je 60-tak  darivatelja, a krv je dalo njih 53. Od toga je 2  novih.Budući da krvi stalno fali nikako nismo zadovoljni rezultatom ove akcije. Ručak je priređen ovoga puta u restoranu”Luna  novootvorenom objektu čiji je vlasnik pun razumijevanja za darivatelje .  Budući je sezona gripe,očekivalo se puno više vraćenih iz tog razloga,međutim na svu sreću većina je bila vraćena zbog niskog krvnog tlaka i hemoglobina,posebno novi darivatelji.

Posebno smo ponosni na maturante SŠ Hvar-odjeljenja u Jelsi,  koji su ove godine pristupili u velikom broju.Pristuilo ih je dvadesetak a uspjelo dati njih 8. Nažalost za hvarsku akciju, unatoć lijepom vremenu,moramo priznati da smo podbacili  . Odaziv je bio loš pa je to rezultiralo i manjim brojem doza. Ipak dolazak mladih na akciju u Jelsi koji je rezultirao s 12 novih doza i 2 nova u Hvaru , ulijeva nadu da darivanje krvi na otokuipak   ima budućnost. Hvala svima koji uporno dolaze na naše akcije,posebno novima jer doprinose spašavanju ljudskih života.