AKCIJA “DAN NARCISA ” 2019 USPJEŠNO ODRŽANA NA OTOKU HVARU

AKCIJA „DAN NARCISA 2019 „ USPJEŠNO ODRŽANA NA OTOKU HVARU

U svim većim mjestima otoka Hvara,na gradskim trgovima  22.03.2019., aktivisti Crvenog križa iz osnovnih,Srednje škole i dječjih vrtića prodavali su cvjetove narcisa ili nešto nalik na to. Prodajom narcisa i slićnih uradaka  željelo se upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja raka dojke.
Na razini Hrvatske organizator ove velike manifestacije je Europa Donna ( predsjednica dr.Vesna Ramljak), čiji je pokrovitelj predsjednica RH ,Kolinda Grabar Kitarović,predsjednik vlade RH Andrej Plenković ,te Ministarstvo zdravstva.
Ove godine akciji su se pridružile i žene SDP-a grada Hvara . Uprihođeni iznos od 5.000,00 kn usmjeriti će se za  nabavku novog aparata za intraoperativno zračenje oboljelih od raka dojke,a preostala sredstva za dvije jednokratne pomoći našim otočankama oboljelima od te opake bolesti.
Predsjednica GD CK Hvar, Maja B. susrela se sa predstavnicama udruge Europa Donna,kao i njenom predsjednicom dr.Vesnom Ramnjak,u CK Glina pa evo kratkog rezimea njenog predavanja.

Obilježavaju se Dani narcisa u Glini

U utorak, 26. ožujka 2019. u 13,30 sati, u sklopu obilježavanja Dana narcisa u Glini, a u organizaciji Specijalističke ginekološke ordinacije dr. Sanje Štingl – Vlašić i Gradskog društva Crvenog križa Glina, uz nazočnost predsjednice Europa Donna Hrvatske doc.dr.sc. Vesne Ramljak te gđe Ivane Kalogjera iz Udruge Nismo same, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Glina održana je tribina na temu sprječavanja, dijagnostike i liječenja karcinoma dojke. Kratko uvodno predavanje održala je dr. Štingl Vlašić pozdravivši sve nazočne. Naglasila je da u RH od ove bolesti oboli svaka osma žena, a više od 800 ih svake godine umre. Zato je cilj i ove tribine motivirati žene Banovine na preventivne preglede kako bi se bolest što ranije otkrila kao i podržati one oboljele u njihovoj borbi s bolešću. Doc.dr. sc. Vesna Ramljak, koja se već 30 godina bavi karcinomom dojke, govorila je o pojavnosti ove bolesti. Naglasila je da je uzaludan sav trud i Nacionalni program ukoliko nema odaziva onih kojima je namijenjen kao i podrške onih koji odlučuju. Cilj je što ranije otkriti ovu bolest i smanjiti smrtnost pa je o karcinomu dojke potrebno govoriti tijekom čitave godine. Posebno je spomenula pitanje kvalitete života žena kad završe liječenje, a kojom se malo tko bavi. Opširno je govorila je o dijagnostici i liječenju kao i novim metodama i lijekovima koji su dostupni u Europskoj uniji ali i kod nas. Dr. Ramljak se zahvalila dr. Štingl Vlašić i njezinim suradnicima na velikom entuzijazmu, predanom radu i svemu što čine za svoju zajednicu i zdravlje žena jer, naglasila je, to nije svugdje tako.O djelovanju Udruge Nismo same kao i svojoj borbi s opakom bolešću govorila je gđa Ivana Kalogjera te gđe Irena i Ivanka. Na žalost, kao da sama po sebi nije dovoljno teška, ova bolest još uvijek nosi stigmu pa oboljele žene istu često moraju skrivati. Ostaju bez posla, napuštaju ih partneri, ne znaju što će im se tijekom liječenja događati i sl. Stoga je važno znati da u bolesti žena nije sama i pružiti pomoć i podršku koliko je to moguće. Njihov najpoznatiji projekt je organiziranje prijevoza oboljelih žena na kemoterapije i zračenja pod nazivom Nisi sama – ideš s nama.

Na današnjem predavanju okupile su se brojne žene s područja naše Županije. Podršku ovoj edukaciji između ostalih, svojom su nazočnošću dale predsjednica Skupštine SMŽ gđa. Ivanka Roksandić te dr. Ivana Popek iz ZJZ SMŽ. Na kraju, svi nazočni su se počastili domaćim proizvodima koje su pripremile žene iz programa Zaželi i GDCK. Izvrsna je bila torta iz slastičarnice Banica, a koja je, treba li to reći, bila prigodno ukrašena spretnim rukama vlasnice gđe Kristine.Kao podršku aktivnostima koje provodi Europa Donna za nabavu aparata za intraoperativno zračenje, gđa Đurđa Klobučar im je darovala sredstva prikupljena prodajom narcisa. Svi nazočni na tribini mogli su, uz donirana simbolična sredstva, izabrati posebno dizajniranu narukvicu Udruge Nisi sama kako bi podržale njihov hvale vrijedan projekt prijevoza oboljelih na kemoterapiju.

I danas smo si još jednom imali sjajnu priliku posvijestiti ono što često zaboravljamo – da se bolest ne događa drugima…