INTEGRATIVNA VALIDACIJA-EDUKATIVNA RADIONICA U STAROM GRADU 2.

U Starome Gradu u Dnevnom boravku, za osoblje Doma za starije ,

patronažne sestre i članove obitelji koje imaju nekog oboljelog od demencije,u organizaciji Doma i Crvenog križa, održano je izvrsno predavanje pod naslovom « Integrativna validacija ». Predavačica je bila viša medicinska sestra,Katijana Harašić,koja živi i radi već dugi niz godina u Švicarskoj .Njene kompetencije su doista impresivne.Ona je autorizirana trenerica Integrativne validacije,licencirana trenerica Bazalne stimulacije,Snoezelen terapeut /mentor prof Krista Mertens,Humbolt unverzitet Berlin/, te Burnout couch / trener za prepoznavanje stresa /.

To se dogodilo u svibnju dok je nastavak radionice uslijedio 12.i 13. srpnja 2019.

Kvalitetu njenog rada prepoznale su mnoge neđunarodne institucije diljem Evrope,koje koriste njene usluge.Zadnjih godina predaje i educira osoblje po hrvatskih bolnicama,kako se u praksi odnositi s bolesnicima koji imaju neki oblik demencije . Najmanje je radila u Dalmaciji i na rodnom otoku Hvaru što potvrđuje biblijsku činjenicu da « ne možeš biti prorok u svome mjestu ». U našim domovima za starije i nemoćne nema kapaciteta, prostornih uvjeta kao ni educiranog osoblja za mjenjanje stanja u ophođenju s ovim ranjivima skupinama. Bilo je zadovoljstvo prisustvovati ovoj cjelodnevnoj edukaciji koja je bila vrlo zanimljiva, dojmljiva i poučna. Dvije sudionice koje u obitelji imaju problem s Alzheimerovom bolešću,bile su prezadovoljne prezentacijom. Kako same kažu puno su naučile i zahvalne su za svaki primjer i objašnjenje za pojedini slučaj iz prakse. Na kraju predavanja uslijedilo je obećanje da će se krajem lipnja odžati nastavak ove radionice. Doista propuštamo velike stvari kada znamo da su edukacije bile besplatne,uz napomenu da je ista gospođa Harašić nabavila za Stari Grad Snoezelen sobu,koju je spremna donirati što konačno ulazi u završnu fazu.

Zahvalnost u ime svih sudionika uputio je Crveni križ Hvar / njegovi predstavnici / koji su Katijani Haračić ,nakon podijele Certifikata međunaronog karaktera o edukaciji na temu Integrativne validacije, poklonili knjigu « Kameni brodovi » uz prigodnu posvetu i simbolične poklone Crvenog križa.

Ono što su sudionici dobili na održanim radionicama od neprocjenjive je važnosti za korsnike Doma za starije i bolesne otočane, te je tom prilikom već dogovorena slijedeća edikacija na temu  Bazalna stimulacija . Sve za naše najosjetljivije ciljane skupine na otoku Hvaru……