SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI 2019.

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI 2019.

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti. Edukacije iz prve pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život, te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede.
Tema Svjetskog dana prve pomoći, koji se obilježava ove godine 14. rujna odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti.
U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici  manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.
Na Svjetski dan prve pomoći nužno je skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.
Gradsko društvo Crvenog križa Hvar, povodom SVJETSKOG DANA PRVE POMOĆI- 13.rujna 2019.godine /PETAK /,organizira mjerenje razine tlaka i šećera u krvi, u Hvaru na trgu Sv.Stjepana ,od 9,30 do 11,00 sati.
OČEKUJEMO VAS !!!!!