AKTIVNOSTI KORISNICA DNEVNOG BORAVKA STARI GRAD PRED LJETNU PAUZU

U Dnevnom boravku za starije osobe u sklopu provođenja projekta GD CK- a Hvar TREĆA DOB – ZLATNA DOB , najprije je održano predavanje na temu DOŽIVOTNI I DOSMRTNI UGOVORI, razlike u značenju, problemi u ostvarivanju prava iz takvih ugovora, obveze potpisnika ugovora, kao i moguća razvrgnuća. Predavanje je održao Zvonimir Franetović, odvjetnik iz Staroga Grada.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje financira projekt, želi putem ovih obveznih predavanja ukazati na moguće opasnosti za starije osobe, kada se mogu naći u situaciji da budu iskorišteni, zanemareni ili u najgorem slučaju ostavljeni bez imovine. Loših primjera je mnogo u odvjetničkoj praksi. Pridružujemo se apelu prema starijima da se na vrijeme dogovore sa svojim najbližima i zajednički nađu riješenje koje će za njih biti najpovoljniji da svoje umirovljeničke dane mogu provesti u miru.

Također, je u idućem tjednu organizirano predavanje socijalne radnice Anamarije Paduan iz Centra za socijalnu skrb Hvar, na temu NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA, odnosno raznim oblicima iskorištavanja i ugrožavanja starijih, najčešće radi materijalne koristi. U temi su se obradila i prava starijih osoba, kao i primjeri iz prakse.

Smatramo da ovakvim aktivnim djelovanjem možemo doprinijeti zaštiti prava starijih osoba, što je prijeko potrebno budući da je ta populacije najosjetljivija.

Kao završetak prvog polugodišta u radu projekta, organiziran j e izlet u prirodu, odnosno u starogrojsko poje. To je bila šetnja kroz Ager, odnosno Maslinovik, za sve koje su se osjećali sposobnima i željeli se rekreirati nordijskim hodanjem, uživajući pritom u predivnoj prirodi. Naravno, izlet je završio ugodnim druženjem uz roštilj u poljskom ambijentu obližnjeg OPG-a, jer druženje i dobro raspoloženje njima je ipak najvažnije. S aktivnostima nastavljamo na jesen,do tada zdravi i veseli bili.