JEDNODNEVNI IZLET DDK NA HUMAC – IZLET ZA PAMĆENJE

Već dugi niz godina dobrovoljni darovatelji krvi iz otoka Hvara,povodom dana DDK RH 25.10. ,išli su na izlet gdje se upoznavalo nove krajeve,kolege darovatelje i uručivala priznanja jubilarcima iz tekuće godine. Tu lijepu tradiciju prekinuo je COVID 19 tako da se u 2020.godini izlet nije realizirao. Tako nisu ni bila podijeljena priznanja jubilarcima ,što je ostala kao obaveza za ovu godinu.

Prijedlog da se ove godine povodom dana DDK , organizira jednodnevni izlet u etno-eko selo Humac,bio jednoglasno prihvaćen.Uključuje razgled etno eko sela Humac, Grapčevu špilju, crkvu Sv. Ivana i Pavla, destileriju eteričnog bilja, 30 minuta pješaćenja kroz netaknutu prirodu i polja lavande do Grapčeve špilje .Špilja je bogata stalaktitima i stalagmitima, a sa svojim nišama čini prekrasan prizor. Od 1964. godine Grapčeva špilja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Pedesetak darovatelja predvođenih profesionalnim vodičem iz udruge Humac obišli su spomenute točke, a udruga je donirala novac od vođenja udruzi „Perle” iz Staroga Grada koja okuplja djecu s posebnim potrebama.

Domaćini u konobi Humac ,Jakov i Keti Franičević ,potvrđeni humanitarci bili su velikodušni organizatori sa Crvenim križem ,ovog lijepog druženja plemenitih ljudi koji svaka četiri mjeseca doniraju dio sebe za druge. Ambijent ovog obnovljenog eko sela , s prekrasnim pogledom i cjelokupnim izgledom koji podsjeća na stara vremena,bio je izuzetno dojmljiva kulisa za druženje darovatelja,kako aktivnih tako i onih umirovljenih .

Jubilarci iz 2020 godine su bili :Antun Pavičić i Dejan Bojanić za 50 davanja, Lukrecija Lovrinčević za 35 davanja, Karmelo Nižetić i Teo Sarjanović za 75 davanja.

Jubilarci iz 2021 godine su :Joško Martinić i Josip Carić za 50 davanja,Nada Mandić za 55 davanja, Nikša Budrović za 75 davanja, Vicko Zaninović za 100 davanja.

Posebno je bilo dojmljivo uručenje ordena HCK za 100 davanja Vicku Zaninović kojemu su bile posvećene posebno dojmljive sitnice poput balona CK s brojem 100, posebno označena torta s vatrometom, pjesmom i na kraju samo uručenje ordena.

Svi prisutni jubilarci ( jer ih jedan dio nije bio prisutan ) bili su dirljivo počašćeni pri dodjeli njihovih priznanja, a najviše je nedostajalo što zbog mjera koje dirigira pandemija, nije bilo moguće iskreno zagrliti sve te divne ljude i iskazati im ljubav koju zaslužuju za doprinos u spašavanju života .

JOŠ JEDNOM KORISTIMO PRILIKU IZREĆI ISKRENO HVALA SVIM DAROVATELJIMA KRVI OTOKA HVARA PA I ŠIRE, POSEBNO OVOGODIŠNJIM JUBILARCIMA .

VAŠ CRVENI KRIŽ HVAR

16.10.2021.