IVICA TOMIČIĆ-TAJNIKOV DOBITNIK JE OSOBNE NAGRADE GRADA HVARA 2023

Žitelji Grada Hvara svečano su obilježili njihov Dan, blagdan sv.Stjepana 1,pape i mučenika,02,10.2023.godine. Za Gradsko društvo Crvenog križa Hvar bio je to poseban dan. Na njihov prijedlog dugogodišnji dobrovoljni davatelj krvi iz Velog Grablja, Ivica Tomičić-Tajnikov dobio je zasluženu nagradu za 100 puta danu krv i doprinos razvoju davanja krvi na otoku Hvaru.

Svečanoj sjednici Grada Hvara koja je održana u povijesnom hvarskom kazalištu,nazočili su mnogi ugledni građani i političari, predvođeni predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Nagradu su laureatu uručili predsjednik Gradskog vijeća Jurica Miličić i gradonačelnik Rikardo Novak. Ivica se tom prigodom zahvalio nadahnutim obraćanjem sugrađanima,na kraju ih pozvavši da se odazovu slijedećoj akciji ddk,koja se imala održati sutradan u gradu Hvaru. Ponosni na našeg Ivicu želimo mu se još jednom od srca zahvaliti i reći mu koliko smo ponosni na njegov doprinos ddk.

Kada je prošle godine dobio orden HCK istim povodom, ispričao je kako je postao član ove velike i humane obitelji,što je dobro ponoviti .

“Moj prvi susret sa CK i darivanjem krvi bio je kad je moja sestra bila bolesna te je za njenu operaciju bila potrebna krv (grupe 0 negativ). Tada je CK Hvar odabrao 6 darovatelja te krvne grupe koji su sa mnom otišli u Split u bolnicu i darovali krv. To me potaknulo da i ja počnem davati krv i tako pomognem onima u potrebi. Te 1982. godine dao sam prvi put krv u Starigradu na otoku Hvaru, gdje je tada bilo organizirano dobrovoljno davanje krvi. Na to davanje su se odazvali i drugi moji sumještani iz Velog Grablja. Uz nogometni klub Levanda iz Velog Grablja smo osnovali klub DDK Levanda pri CK Hvar. Brojni igrači NK Levande i mještani Velog Grablja bili su redoviti darovatelji. Pokretač i stalni predsjednik DDK Levande bio je Jure Zaninović Malabonkin koji je uvijek animirao i organizirao kako bi bio što veći odaziv. Posebno velik odaziv bio je za vrijeme domovinskog rata, kada su zbog ratnih okolnosti porasle potrebe za krvi u bolnici Split. Od moje obitelji, dobrovoljni darovatelji krvi bile su i moje tri sestre, a nastavila su i moja djeca. Od 1982.-2022., u periodu od 40 godina dao sam, hvala Bogu, 100 puta krv. Izvor i moje najveće nadahnuće zašto dajem krv je sam Isus. On je prvi za mene prolio svoju krv. On je nama ostavio zapovijed ljubavi koju kao kršćanin, svojim životom želim ispunjati. Posebno mi je kao darovatelju krvi drag citata Ivanovog evanđelja koji mi je kao misao vodilja,a glasi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas. Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje”. (Iv 15,12) Na kraju bi želio potaknuti mlade da nastave mojim primjerom. Ne treba dati 100 puta, svako darivanje je vrijedno i ta krv će nekom spasiti život. Isto tako želio bi se zahvaliti Hrvatskom crvenom križu u Hvaru na organizaciji te trasfuziji Split koji dolaze na otok 3 puta godišnje kako bi darovatelji mogli dati krv. Darivanja krvi su uvijek bila druženja, mjesto za razgovor i pjesmu uz harmoniku.

BRAVO ,DRAGI IVICA, TI SI PRAVI PRIMJER MLADIMA TE SE NADAMO DA ĆE MNOGI SLIJEDITI TVOJ PUT !!!!

MAJA BUDROVIĆ