PREDAVANJE: RESPIRATORNE INFEKCIJE KOD STARIJIH OSOBA

U Gradskoj knjižnici u Starom Gradu održana je radionica s predstavljanjem epidemioloških značajki respiratornih infekcija u starijoj populaciji. U organizaciji Crvenog križa otoka Hvara govorio je Krešimir Kaja Sučić,liječnik epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.
U razgovoru s građanima istaknuti su glavni izazovi za provedbu preventivnih aktivnosti i vrijednosti higijenskog epidemiološkog nadzora nad respiratornim infekcijama koje prevladavaju u pobolu.
Ovom su prigodom istaknute posebnosti nadzora nad respiratornim bolestima i preventivne aktivnosti koje se provode na otoku Hvaru o kojima je govorila epidemiologinja dr. Linda Mihojević, voditeljica Higijensko epidemiološke ispostave NZJZ za otok Hvar.
U raspravi s građanima su izneseni suodnosi pojavnosti sezonske gripe, upala pluća uzrokovanih pneumokokima, hripavca, TBC-a, infekcije koronavirusima, legionarske bolesti sa mogućnostima provedbe imunizacije po preporuci i u državnom programu obveznog cijepljenja, te postupcima epidemiološkog nadzora bolesti.
U suradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja SDŽ se vršilo mjerenje tlaka i glukoze u krvi te su za sve sudionike osigurani pisani materijali s osnovnim preporukama za prevenciju respiratornih infekcija. Predavanje u Hvaru će biti 20.03.2024. u 11 h.